Leonardyty – gdzie i kiedy odkryto Leonardyty?
Jest wykorzystywany do poprawy żyzności i struktury gleby poprzez bezpośrednią aplikację bądź też razem z innym źródłem kwasów humusowych.
• Środek rekultywujący glebę
Leonardyt może być dodawany do gleby, aby zredukować pobieranie metali ciężkich (kadm, rtęć, ołów, nikiel) przez rośliny na skażonych terenach.
Nawóz wytwarzany z leonardytów
Rosahumus jest wytwarzany z leonardytów wydobywanych na terenie Niemiec. Cechują się one bardzo wysoką aktywnością biologiczną Niemieckie leonardyty są bardzo dobrym źródłem kwasów humusowych – zawierają ich 85%, a także żelazo i potas.
Prowadzone badania potwierdziły wysoką skuteczność nawozu ROSAHUMUS, (otrzymywanego z leonardytów) w poprawie żyzności gleb, zwiększeniu koncentracji składników pokarmowych w glebie, tworzeniu struktury gruzełkowatej gleby oraz wzroście i plonowaniu upraw rolniczych, sadowniczych, warzyw, ziół oraz roślin ozdobnych. Rosahumus zwiększa wykorzystanie składników pokarmowych z gleby przez rośliny.
Nawóz posiada świadectwo kwalifikacji do stosowania w rolnictwie ekologicznym wydane przez IUNG PIB w Puławach nr NE 133/2010. Rosahumus posiada uzyskał także certyfikaty ekologiczne wydane między innymi przez FIBL – Forschungsinstitut fur Biologischen Landbau (Niemcy) oraz OMRI – Organic Materials Review Institute (USA). Produkt otrzymał także wyróżnienie na Targach Agrotech w Kielcach i Zielony Laur Konsumenta 2010.
Pochodzenie i występowanie leonardytów
Leonardyty powstały w okresie Karbonu. Pochodzą z resztek roślinnych obumarłych bez dostępu powietrza, które uległy humifikacji.
Leonardyty zostały opisane po raz pierwszy w Północnej Dakocie (USA) przez badacza dr. A. G. Leonarda. Miało to miejsce na początku XX wieku. Dziś wiemy, że leonardyty występują na całym świecie towarzysząc złożom węgla.
Więcej o nawozie Rosahumus z kwasami humusowymi z leonardytów: